Il Bel Far Niente - Beauty & Wellness Treatments
RSS

Recente posts

De aard van het beestje
De Baby-Pols
Make-Up gebruikers....de onbewuste smeerkezen!
Wat is Botox? en hoe werken fillers eigenlijk?

Categorieën

Actueel
anti aging
Baby Praat
make-up
Mogelijk gemaakt door

Mijn Blog

Wat is Botox? en hoe werken fillers eigenlijk?

Iedereen heeft er wel eens van gehoord... injectables! Behandelingen met Botox of fillers om rimpels en andere ongewenste tekenen van het ouder worden aan te pakken. De Bn’ers zijn er vol van...of liever gezegd zitten er vol mee, maar hoe werkt het nou allemaal? en beter nog WAT is het nu eigenlijk?


Allereerst is het noodzakelijk  om een onderscheid te maken tussen Botox en fillers want dit zijn 2 hele verschillende dingen!


Botox, eigenlijk een merknaam, is een samentrekking van het woord Botuline-Toxine: een neurotoxisch gif dat wordt gevormd door een bacterie (deze zelfde bacterie kan in oppervlakte wateren botulisme veroorzaken, waaraan vissen en watervogels bezwijken (!) maar goed dat even terzijde) Kort gezegd is Botuline een stof die werkt op de zenuwcellen in het lichaam. Als een kleine hoeveelheid op de juiste plekken wordt geïnjecteerd, blokkeert het de zenuwimpuls die ervoor zorgt dat een spier samentrekt; met andere woorden het zet de desbetreffende spier tijdelijk buiten werking. Oorspronkelijk werd botuline dan ook ingezet om spierspasmes te behandelen.
In het geval dat iemand onbewust veel fronst, worden de spiertjes in het gezicht constant samengetrokken, waardoor het weefsel  zich plooit en deze plooien op een gegeven moment ‘in de huid blijven staan’. Dit geeft vaak onbedoeld een norse of boze uitdrukking. Door behandeling met Botox worden deze spiertjes als het ware verlamt, waardoor het weefsel en de rimpels zich ontspannen. Tevens wordt op deze manier voorkomen dat de rimpels dieper worden of dat er nieuwe ontstaan omdat de ‘plooivormende beweging’ niet meer gemaakt kan worden.
Botox voor cosmetische doeleinden wordt doorgaans in 3 zones toegepast: op het voorhoofd, tussen de wenkbrauwen en in het gebied rondom de ogen.  De werking begint zichtbaar te worden na 4 tot 7 dagen en het effect is het meest optimaal na 2 weken. Het resultaat houdt zo’n 4 maanden maar dat is per persoon een beetje verschillend. De Botox wordt namelijk door het immuunsysteem afgebroken en verdwijnt dan langzaam uit het lichaam. Wel is bekend dat door herhaaldelijke injecties (om de 3 maanden) het effect langer aanhoud.
Botox wordt ook voor diverse medische doeleinden gebruikt. Zo wordt het door neurologen en revalidatie artsen vaak toegepast om spierspasmen (na bijvoorbeeld een herseninfarct of bij epilepsie) onder controle te houden. Onwillekeurige trillingen in de oogspiertjes en scheelzien kunnen zodoende ook behandeld worden, en zelfs migraine en overmatige zweetvorming (in de handpalmen en oksels) kunnen worden aangepakt en voorkomen.


Dan zijn er de fillers, stoffen die gebruikt worden om de rimpels als het ware op te vullen (een beetje als plamuur maar dan anders ;-) )Rimpels opvullen wordt doorgaans gedaan met Hyaluronzuur: Een stof die van nature in het lichaam voorkomt en die de huid veerkrachtig maakt. Het zorgt voor de stimulatie van bindweefselcellen die op hun beurt weer collageen en elastine aanmaken ( zeg maar het ‘matrasje’ van je huid). Hyaluron fungeert dus eigenlijk als een soort bouwsteen maar is steeds minder aanwezig in ons lichaam naarmate we ouder worden, waardoor er verslapping en rimpelvorming kan ontstaan. Een andere eigenschap van Hyaluronzuur is dat het in staat is zeer grote hoeveelheden water aan zich te binden (tot wel zes liter water per gram!) Eenmaal geïnjecteerd in een rimpel, trekt het als het ware water aan waardoor de plooi zich opvult. Met name rimpels die zijn ontstaan door een verlies aan vet- of bindweefsel (neuslippenplooi, wanglijnen, mondplooitjes etcetera) zijn geschikt voor behandeling hiermee.
Fillers zijn er in veel verschillende varianten en merken (zoals Restylane, Radiesse, Juvederm, Sculptra enzovoort) die het ook mogelijk maken de contouren en het ‘volume’ in het gezicht te verbeteren.  Het effect na injectie is meteen zichtbaar en omdat er enige zwelling kan onstaan zorgt het vlak na de behandeling voor een ‘extra goed’ resultaat. Houd er alleen rekening mee dat het de dag erna wat minder kan zijn en dat er zonodig nog een keer moet worden ‘bijgespoten’. Het effect van een filler houd ongeveer 9 tot 12 maanden en het Hyaluronzuur wordt net als Botox langzaam door het lichaam afgebroken.


Uiteraard zijn er een hoop alternatieven in de vorm van goede producten en behandelingen die je kunt toepassen alvorens je overgaat tot injectables. Feit is wel dat het gebruik van Botox en fillers momenteel zeer populair en laagdrempelig is. Door het hele land worden zogenaamde Botox-parties georganiseerd en er zijn talloze praktijken en schoonheidssalons die het aanbieden.
Mocht je besluiten om je ergens te laten injecteren zou ik je aanraden om eerst goed te informeren over de stand van zaken, want helaas wordt er niet overal even zorgvuldig gehandeld. Meestal komt er een arts of specialist eens in de zoveel tijd naar de salon die de injectable behandelingen uitvoert. In het meest ideale geval is deze persoon BIG-geregistreert (om de wettelijk beschermde beroepstitel te mogen voeren en zelfstandig de behandeling uit te kunnen oefenen). Doet de schoonheidsspecialist deze behandelingen zelf, is dit in mijn ogen al een grote rode vlag! Ook salons die ‘groupon achtige deals’ aanbieden zou ik enigzins links laten liggen. Bij dit soort gelegenheden moet je als consument niet willen beknibbelen op de prijs omdat dit meestal ten koste gaat van de kwaliteit en er vaak gerommeld wordt met de materialen om kosten te besparen...


En nu de vraag die ik vaak in de salon gevraagd krijg: is het gevaarlijk? Tja...volgens de specialisten is de hoeveelheid Botox (wat overigens in een bepaalde verhouding verdund dient te worden) zo klein dat het geen kwaad zou kunnen. Feit is wel dat het een GIF is...dus het is maar net de vraag of dat het je waard is. Hyaluronzuur is in principe een lichaamseigen stof en wordt over het algemeen als zeer 'veilig' beschouwd... Mits het natuurlijk op een verantwoorde manier wordt toegepast en dat je je houdt aan de 'nazorg' regeltjes (niet liggen/ bukken/ inspannen tot minimaal 2 uur na de behandeling, niet eraan zitten etc.)
En gezien het een tijdelijk iets is, zit je er dus niet voorgoed mee opgescheept als je er toch niet blij mee bent...


En voor alles geldt bezint eer ge begint ;-)


3 Reacties op Wat is Botox? en hoe werken fillers eigenlijk?:

Comments RSS
Diane L. on zaterdag 8 juni 2019 1:35
Bedankt voor het schrijven van deze blog. Ik ben heel wat te weten gekomen over botox en fillers. Voor ik een consultatie afspraak maak bij de Hofkliniek, wil ik eerst mijn eigen onderzoek doen over die twee dingen.
Reageren op een reactie


Chayenna on zaterdag 6 juli 2019 5:31
Als het niet om dit artiekel was, had ik nooit geweten wat het verschil is tussen Botox en fillers. Welke is het beste om rimpels te verminderen?
Reageren op een reactie


Yael on zondag 22 september 2019 0:49
Een heel informatieve artikel om te lezen. Kan Botox geinjecteerd worden over het geheel lichaam of alleen op bepaalde delen van het lichaam?
Reageren op een reactie

Voeg een reactie toe:

Je naam:
E-mailadres: (vereist)
Website:
Reactie:
Maak je tekst groter, vetgedrukt, schuingedrukt en meer met HTML tags. Zo werkt het.
Post Comment