Il Bel Far Niente - Beauty & Wellness Treatments
RSS

Recente posts

De aard van het beestje
De Baby-Pols
Make-Up gebruikers....de onbewuste smeerkezen!
Wat is Botox? en hoe werken fillers eigenlijk?

Categorieën

Actueel
anti aging
Baby Praat
make-up
Mogelijk gemaakt door

Mijn Blog

Make-Up gebruikers....de onbewuste smeerkezen!

Make-up... Een groot deel van de vrouwen (en wellicht een klein aantal mannen) gebruikt het dagelijks. Velen van ons kunnen niet meer zonder... het is zelfs zo, dat bijna de helft van de vrouwenzich niet aantrekkelijk voelt zonder make-up en dan ook echt niet zonder make-up de deur uit gaat! Maar waar veel ‘make-up lovers’ echter niet of nauwelijk bij stilstaan is hygiëne... of beter gezegd hun vieze gewoontes!

 
Make-up te lang laten zitten...
Gemiddeld maken vrouwen zich op tussen 7:00 en 8:00 uur ‘s morgens en halen de make-up er pas ’s avonds rond 21:30 weer af. Alsof dit nog niet lang genoeg is, gaat ongeveer de helft van deze vrouwen één keer per week naar bed met haar make-up nog op, en een derde geeft toe zelfs meerdere malen per week met make-up op naar bed te gaan! Natuurlijk hebben we er ons allemaal wel eens schuldig aan gemaakt...na het in slaap vallen op de bank of een avondje stappen wil je ‘reinigingsritueel’ er nog wel eens bij inschieten, en we weten allemaal dat dit niet goed is voor je huid...maar hoe slecht is het eigenlijk?

De periode dat je slaapt (ofwel je lichaam verkeert in een fase van rust) is de tijd dat je huid zich normaliter herstelt. Als je je make-up laat zitten, bemoeilijk je niet alleen dit process maar sluit je als het ware de huid af. Via onze huid wordt er een kleine hoeveelheid zuurstof opgenomen en als de huid is afgesloten kan deze dus niet ‘ademen’. Ook scheidt de huid bepaalde stoffen uit (zoals gassen, zweet en talg) en als deze nergens naartoe kunnen, raken de poriën verstopt en onstaat er huid irritatie. Diverse huidproblemen zoals bijvoorbeeld acné kunnen dan ontstaan; de acné bacterie vindt er namelijk een perfecte voedingsbodem. Ook staat onze huid overdag bloot aan schadelijke vrije radicalen (veelal ‘verkeerde’ zuurstofmoleculen in de lucht door milieuvervuiling) die zich vasthechten aan je make-up. Als je de make-up dus niet verwijdert, dan kunnen deze vrije radicalen onnodige schade veroorzaken aan je huid. Denk daarbij aan de afbraak van collageen, waardoor de huid eerder zal verslappen en meer fijne lijntjes zichtbaar worden. Gevolg: de huid veroudert vroegtijdig!

Maar hoe zit het dan met oogmake-up? Want dat lijkt enigzins minder erg te zijn...oogmake-up die langer blijft zitten veroorzaakt immers geen vroegtijdige huidveroudering of acné... wel is het zo dat de mascara of eyeliner die je 's nachts onbewust in je ogen wrijft, flink kan gaan irriteren. Daar bovenop komt ook nog dat je ‘s nachts minder vaak knippert, waardoor bacteriën in en op de make-up langer in je ogen blijven zitten, wat vervolgens weer kan zorgen voor infecties! Bij regelmatig slapen met mascara op, kunnen de follikels waar de wimpers uitgroeien verstopt raken, waardoor er bultjes of zelfs ontstekingen (zoals blepharitis) kunnen ontstaan. Ga je dan ook nog slapen met (waterproof ) mascara die vrij hard wordt, dan riskeer je dat de wimpers zelfs gaan afbreken. Desondanks is uit een recent onderzoek gebleken dat zo’n 20 procent van de vrouwen hun mascara wel 3 dagen laat zitten en 's morgens weer bijsmeert en ruim 5 procent van de ondervraagden laat de mascara zelfs 5 dagen op de wimpers zitten!

Ben jij ook één van de velen die wel eens met make-up gaat slapen? Dan moet je echt eens het volgend artikel bekijken. Het is in het Engels dat moet ik er even bij zeggen,  maar de foto’s die erbij spreken voor zich...Zeker het bekijken waard!


 

 

Vieze kwasten en sponsjes...
Niet alleen maken veel vrouwen  hun gezicht slecht schoon, ze reinigen ook hun make-upkwasten en sponsjes niet goed! Een kwart van de vrouwen zegt de kwasten en sponsjes nooit te reinigen en een derde doet dat slechts elke zes weken... Waar velen echter niet bij stil staan, is dat er een heleboel ‘vieze’ dingen van je gezicht afkomen die in de kwasten en sponsjes gaan zitten (denk hierbij aan bacteriën, huidschilfertjes, en huidvet), welke je vervolgens ook weer overbrengt naar je make-up producten. De volgende dag gebruik je weer hetzelfde penseel (of sponsje) dat in aanraking komt met je make-up en daarna weer met je huid enzovoorts...Het is een vicieuze cirkel! Je kunt je wel voorstellen dat make-up resten en viezigheden zich vervolgens ophopen in je kwasten en sponsjes en dat dit een aardige bron van bacteriën wordt, die huidirritatie en zelfs verstopping of acné kan veroorzaken!

Maar hoe vaak moet je je make-up kwasten en sponsjes dan schoonmaken? Dat ligt er een beetje aan... ga bij jezelf na of je de kwasten vaak gebruikt of niet. Een make-up kwast die maar één keer in de week wordt gebruikt, hoeft natuurlijk minder vaak gereinigd te worden dan een kwast die elke dag wordt gebruikt. In het laatste geval, is het zowieso aan te raden je kwasten één keer per week goed schoon te maken. Sponsjes kun je in principe ook reinigen maar die zijn over het algemeen zo goedkoop dat je ze beter regelmatig weg kunt gooien en een nieuwe kunt gebruiken.

Er zijn een heleboel speciale ‘kwasten reinigers’ te koop. Deze reinigen en verzorgen je kwasten en drogen vrij snel. Je kunt ze zelfs op een tissue gebruiken voor een snelle reiniging tussendoor. Maar heb je dat niet in huis en wil je op een simpele manier je make-up kwasten goed schoonmaken? dan heb ik een aantal tips voor je:

 • Maak je kwasten bij voorkeur ’s avonds schoon, dan kunnen ze de hele nacht goed drogen en kun je ze ’s morgens weer gebruiken.
 • Hele vieze kwasten met aangekoekte make-upresten, zoals lippenseeltjes en eyeliner kwasten, kun je het beste eerst even ‘weken’ met bijvoorbeeld olijfolie. Daarna goed afvegen met keukenpapier of tissues.
 • Dan maak je de kwasten nat met (lauw)warm water. Probeer ervoor te zorgen dat alleen de haartjes van de kwasten nat worden. Zodra het hout nat wordt, kan de lijm van binnen loslaten waardoor er haren uit de kwast zullen vallen.
 • Vervolgens breng je een beetje milde shampoo of afwasmiddel in je handpalm aan waar je met de kwast doorheen gaat. Ga niet heel hard met de kwasten duwen (dit is slecht voor de haren en hierdoor kunnen ze uit elkaar gaan staan) met strijkende bewegingen heen en weer gaan, en het product een beetje inmasseren is beter. Vervolgens kun je dit even laten intrekken en erna goed uitspoelen. Herhaal het proces eventueel als er viezigheid uit de kwast blijft komen. Zodra er alleen nog helder water uit de kwast spoelt kun je ervan uitgaan dat hij goed gereinigd is.
 • Dan het drogen...een heel erg belangrijk onderdeel van het reinigen. Je moet de kwasten eerst goed uitknijpen in een handdoek. Dan kun je eventueel de haren afvegen met een doekje of keukenpapiertje waar alcohol opzit (minstens 70%...dit is in kleine flesjes verkrijgbaar in alle drogisterijen) om de bacteriën te doden. Leg de kwasten vervolgens te drogen op een plek waar de haren kunnen ventileren...op de tafel bijvoorbeeld met de haren uitstekend over de rand. Laat je kwasten nooit staand met de haren omhoog drogen, zo loopt het water uit de kwasten in de huls ( waardoor de lijm dus kan oplossen of het hout van je kwast verdikt)
 • Vergeet niet de handvaten te ontsmetten! Deze heb je ook iedere dag vast en wie weet wat je allemaal op je handen hebt zitten. Ook dit kun je het beste doen met een doekje of keukenpapiertje en alcohol. Vergeet vooral niet ook de binnenkant van je make-up tasje op deze manier te reinigen.

 

Oude make-up gebruiken...
Alle beautyproducten (en dus ook make-up) hebben een houdbaarheidsdatum. Ergens weten we dit allemaal wel, maar uit een onderzoek van het Britse onderzoeksbureau ‘Opinium Research’ blijkt dat 66 procent van de vrouwen hun make-up gewoon blijft gebruiken wanneer de houdbaarheidsdatum al lang verstreken is! Langdurig gebruik van vervallen cosmeticaproducten kan tot huidirritatie, uitslag en allergie leiden. Ook infecties van de huid of een hele gevoelige huid zijn het kwalijke gevolg...

In principe zijn producenten verplicht aan te geven hoe lang een product na opening houdbaar is. Ergens op de verpakking staat het symbool van een geopend potje en daarin staat het aantal maanden aangegeven dat het nog goed te gebruiken is. Als dat symbool ontbreekt zou je de volgende ‘richtlijnen’ kunnen hanteren:

 • Lipgloss: 6 maanden
 • Lippenstift: 12 maanden
 • Lippotlood: 24 maanden
 • Mascara: 3 maanden
 • Vloeibare Eyeliner: 3 maanden
 • Oogpotlood: 24 maanden
 • Oogschaduw: 24 maanden
 • Foundation: 6 maanden
 • Blush/poeder: 24 maanden

Dit zijn uiteraard maar gemiddelden en de houdbaarheid kan per product of merk verschillen. Weet je niet meer zeker wanneer je een product hebt geopend, of kun je je de aankoop niet eens meer herinneren? Gooi het dan liever weg. Zie je verandering in de structuur of geur van het product ontstaan? Gooi het weg! Krijg je huidirritatie of een ooginfectie? Gooi alles weg! Dit klinkt heel rigoureus en vaak heb je genoeg geld uitgegeven ervoor, dus vind je het zonde om alles zomaar weg te doen... maar bedenk je wel dat dit ten koste kan gaan van je huid!

 De uitdaging...
Ik hoop dat iedereen na het lezen van dit stukje een beetje bewuster is geworden van hun onbewuste vieze gewoontes. Heb je er moeite mee om ’s avonds je gezicht goed te reinigen? Het hoeft echt niet veel tijd in beslag te nemen! Zet bijvoorbeeld je spulletjes van te voren al klaar (desnoods op je nachtkastje!) of haal je make-up er al af zodra je thuis komt van je werk. Zorg voor lekkere reinigingsproducten... en maak er ‘een feestje’ van!

Ook daag ik iedereen uit eens kritisch naar hun make-up tasje (of koffer ;-) ) te kijken. Gooi alle vieze sponsjes en oude zooi weg, maak je kwasten grondig schoon, slijp alle potloden fatsoenlijk, neem potjes en tubes even goed af en reinig de binnenkant van je tasje voordat je alles weer terug erin stopt...Je huid zal je dankbaar zijn en het opmaken is toch net een stukje leuker met frisse, schone spullen!

Aan de hand van deze blog volgt er een leuke ‘Like en Win’ actie op Facebook. Hou de ‘Il Bel Far Niente’ pagina dus goed in de gaten om te zien hoe je een leuke prijs kunt winnen!!!


1 Reactie op Make-Up gebruikers....de onbewuste smeerkezen!:

Comments RSS
goedkope heren horloges on zondag 15 juli 2018 11:19
We do have an herbal therapist facility here recognized by the authorities.
Reageren op een reactie

Voeg een reactie toe:

Je naam:
E-mailadres: (vereist)
Website:
Reactie:
Maak je tekst groter, vetgedrukt, schuingedrukt en meer met HTML tags. Zo werkt het.
Post Comment